6/6/17

ANTONI BARCELÓ I PONT DE LA TERRA, CORATJÓS I EFICIENT

AntonioBarcelóAnónimo1848.jpg

El personatge misteriós era, en aquesta ocasió, l'Almirall Barceló. Té un carrer a la Barceloneta, aquest barri on tants carrers porten noms de mariners cèlebres. El cognom ja ens diu que era mallorquí i va esdevenir una figura llegendària i immensa en el seu camp professional, Va arribar a ser tinent general de l'Armada Reial, malgrat que va aprendre gràcies a la pràctica i no formava part de les grans famílies de la noblesa de les quals es fornien aquells càrrecs.

Va néixer el 1717 i va morir el 1797. Amb totes les limitacions que s'hi vulguin fer hem d'admetre que va ser aquella una època d'estabilitat i creixement. Tan sols cal comprovar de quina època són molts dels casalots antics que trobem pels pobles i poblets. No explicaré aquí tota la seva vida, que podeu trobar a viquipèdia i a molts més indrets de la xarxa. Fins els setanta repicats va estar en actiu i potser encara hi estaria si les enveges i injustícies diverses dels companys de feina no li haguessin amargat la vida en diferents ocasions. Expliquen que per Analusia encara corre dites com ara 'ser más valiente que Barceló ni en la mar'.

Va inventar un sistema de canons per lluitar contra els anglesos, els quals van riure's de l'invent fins que en van haver d'entomar l'eficàcia. Una cobla, també andalusa, feia:


Si el rey de España tuviera
cuatro como Barceló,
Gibraltar fuera de España
que de los ingleses no.


Però els Barcelós no són freqüents en la història i en ocasions, malauradament, no se'ls considera ni té en compte com caldria, no sempre els millors manen, vaja, i així va la cosa, al mar a i a la terra, en el segle XVIII i en el XXI.

Barceló, com tothom, té llums i ombres en la seva biografia, digna d'una pel·lícula d'aventures, cal situar-lo en el seu temps i en les seves circumstàncies. Paga la pena comparar com se'n parla a les diferents viquipèdies. Lleig, segons expliquen, sord a causa dels combats, carismàtic i amb autoritat natural, era conegut com 'Capità Toni'.