18/5/12

RICHARD SORGE, el millor espia de tots els temps (personatge ocult, 19)




El nostre protagonista era Richard Sorge, el gran espia. Va néixer a Baku, on pertany la primera imatge, i va ser ajusticiat a Tokio, on pertanyia la següent.



De petit va viure a Berlín, ciutat de l'altra fotografia. El diari era el Frankfurter Zeitung, del qual va ser corresponsal al Japó. La Universitat és la d'Hamburg.


La imatge següent pertanyia a Xangai, on va viure. L'altra, al bombardeig de Pearl Harbour, que ell va conèixer de bell antuvi.



Els seus col·laboradors van ser Hotsumi Ozaki, que va ser condemnat i ajusticiat en el mateix procés i Clausem, que el va sobreviure i va arribar a vell.

Els actors que el van interpretar eren Thomas Holtzmann i Ian Glen.

Trobo que hauria estat un bon paper per al gran Josep Cotten, que hi tenia una retirada.



Espero no haver desvetllat vocacions d'espia amb aquestes aventures amb final dramàtic i embolics amorosos pel mig. Hi ha qui diu que després de la professió de senyora d'alterne, que és la primera més antiga del món, ve la d'espia, que és la segona amb més tradició històrica.



Em pensava que seria fàcil i sembla que no ho ha estat tant, potser perquè no corren temps de gent tant dedicada en cos i ànima a una dèria política.