18/5/12

EL PERSONATGE OCULT (20)

La nostra protagonista és avui una GRAN dama, i va ser una GRAN artista.

En aquestes darreres dècades estem assabentant-nos del gran nombre de dones pintores que hi ha hagut en la història, fins fa poc gens o poc conegudes.

És el cas de la nostra protagonista.


1.- Va néixer i morir en aquesta ciutat tan emblemàtica i coneguda i tòpica:

2.- Ja de petiteta ajudava la mare a fer patrons per a puntes:

3.- Les dones no podien anar a estudi d'art amb els senyors, però una tècnica pictòrica que es va posar de moda va afavorir la seva dedicació a l'art, en el seu cas i en el d'altres senyores.

4.- La moda de les miniatures, com ara les que es pintaven en aquesta mena de capsetes, va afavorir la seva dedicació i li va fer agafar fama. Pel que fa a les miniatures va utilitzar un material que prové d'un animaló avui de moda per tristes circumstàncies monàrquiques i que contribuïa a donar una llum especial a les seves obres.

5.- Aviat la va reclamar molta gent important. Va ampliar estudis i coneixements en aquesta altra típica i tòpica ciutat, tot i que aquesta torreta no hi era, aleshores:

6.- Aquest senyor va ser admirador seu, segons expliquen. Hi ha qui diu que era lletja i que per això se la veu trista als autorretrats, ja que no es va casar, però no no li trobo pas. En tot cas, sembla que va tenir molts amics que li van donar suport i que la van admirar i motivar:

7.- Diuen que una col·lecció de la seva obra va ser la base per a aquest museu o galeria:


8.- A la ciutat on es pot veure aquest palau també hi va ser durant una temporada. I a l'altre palau hi ha moltes pintures seves:



9.- Fins i tot va pintar pintors, com ara aquest senyor una mica enfarinat, a la moda del seu temps. També va pintar reis, prínceps, nobles.... La crème de la crème.

10.- Bona persona, molt familiar, neta i polida. Les germanes col·laboraven amb ella sovint. Una seva germana es va casar amb un pintor molt apreciat, cosa que va fer que molts encàrrecs del cunyat comptessin amb la seva col·laboració. Va sobreviure a tota la seva família i va perdre la vista de gran, cosa que la va entristir molt. Va viure més de vuitanta anys, que, en l'època, era tota una fita, però potser s'hauria estimat més anar-se'n abans, en perdre família i visió, qui sap. No sempre viure molt és viure bé. En tot cas avui ha desvetllat un gran interès la seva vida i obra i s'han escrit alguns llibres sobre ella.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

CREC QUE ES ROSALBA CARRIERA. SE QUE VA NEIXER A VANECIA I QUE SA MARE ERA PUNTAIRE, VA PIMTAR A LA CORT DE SAJONIA I DE FRANCE, I POCA COSA MES.
JUGANT.

Orio43 ha dit...

Rosalba Carriera
http://es.wikipedia.org/wiki/Rosalba_Carriera

Imatge 1- neix
Venecia

Imatge 2- puntaires
Ja ho has dit

Imatge 3- 86366
Caixa de rapé

Imatge 4- estada
París

Imatge 5- admirador
Antoni Maria Zanetti.

Imatge 6- galeria
Galeria de Pintures dels Mestres Antics

Imatge 7- palau
Palau Ducal de Modena

Imatge 8- palau amb pintures
Palau Ca’ Rezzonico

Imatge 9- pintor pintat
Antoine Watteau

Anònim ha dit...

personatge:
ROSALBA CARRIERA
1ª fotografia: Venecia
4ª fotografia: Paris
5ª fotografia: Antonio Maria Zenetti
6ª fotografia: Palau Zwinger
7ª fotografia: No l'he trobat
8ª fotografia: Palau-museu Ca'
Rezzonico
9ª fotografia: Antoine Watteau
NURIA