25/3/10

SOLUCIÒ A L'ENIGMA SABÀTIC 15: Flaires, sentors, olors i perfums






El nostre protagonista era, com heu endevinat, Giovanni Maria Farina (Santa Maria Maggiore, 8 dicembre 1685 – Colonia, 25 novembre 1766).

Aquest home, tot un poeta, manifestava que el seu nou perfum era com una bella sortida de sol després de la pluja, una composició de taronges, llimones, aranges, bergamota i flors i fruites del seu país natal, Itàlia.

L'estàtua de Monjtuïc és de Robert Chauveau Vasconcel (1886-1965), deixeble de Rodin, de família perfumista, ofici al qual ell també es va dedicar a més de fer d'escultor. La casa de Sant Cugat, Casa Lluch, va ser comprada pels Vasconcel, que van establir allà la seva fàbrica. Robert Chauveau es va dedicar també a la perfumeria, amb les seves nebodes, Emelina i Solange Chaveau. Fins l'any 2000 la casa va pertànyer a la família esmentada, ja que la va comprar el marit d'una de les nebodes. La creadora de la fàbrica va ser, però, la mare de Chauveau, de qui podeu trobar una referència a la web del Museu del Perfum i, en aquest mateix museu, diferents envasos antics dels seus productes. La marca Vasconcel encara gaudeix de bona salut i comercialitza productes emblemàtics, com ara la crema de bava de cargol. Chauveau va investigar també sobre les virtuts de la gelea reial.

Sobre la bonica noia de Montjuïc, l'estàtua es va dedicar als creadors de l'Exposició de 1929, i d'aquí ve la relació amb la imatge del diari. El sentit és, doncs, l'olfacte, i d'aquí la relació entre Farina i Chaveau.


Dissabte, un nou enigma, una mica diferent de tots els que hem presentat fins ara... no us el perdeu!!!!


I mercès als fidels participants!!!

Farina té Museu propi a Colònia i la seva família, després de vuit generacions, encara fa colònia. Com vaig comentar, totes les grans figures de l'època van ser clients seus.