12/5/09

Propera tertúlia: Observacions sobre Hitler

Anoto algunes consideracions sobre la propera tertúlia i el sopar habitual, que m'ha passat el nostre Coordinador:

Divendres, 5 de juny
Observacions sobre Hitler, de Sebastian Haffner. Barcelona: Edicions 1984, 2004.

Versió castellana:

Anotaciones sobre Hitler, Sebastian Haffner, Barcelona, Galaxia Gutenberg 2002

A l’Arxiu d’història de Barcelona (Ca l’Ardiaca): Santa Llúcia, 1 (Barcelona)

De 18:00 a 20:30

Opinions sobre les Opinions (Gregor Siles):

Jo destacaria d’aquesta obra, com ens va dir el professor de la UB Josep Florit, que està tot l’essencial sobre Hitler, en un llibre que no és una biografia sinó unes conclusions del que va significar el dictador alemany. A més l’autor, Sebastian Haffner, és un testimoni dels fets; va néixer a Berlín l’any 1907, i és una persona que no va ser seduïda pel nazisme, tot al contrari va deixar la seva carrera de funcionari per no servir al règim i finalment es va exiliar. Un home que també va ser crític a l'estalinisme i alguns governs de la RFA, per la seva tendència autoritària, posant-se del costat del estudiants l’any 68. Una persona que fa una història crítica i que com diu la Júlia al seu blog respecte el llibre: M'agradaria que algú fos capaç d’escriure de forma tan desacomplexada i objectiva sobre Franco i el franquisme, i sobre els fets que van possibilitar el seu llarg govern. És un llibre per debatre i pensar, cosa molt necessària en aquests temps, i en tots. Jo afegiria que aquesta gran objectivitat, li ve precisament de ser una persona profundament subjectiva i implicada.

Altres temes d'interes per als tertulians

Per últim, dir també que envieu propostes per futures lectures (al mail de Gregor) de cara a la pròxima temporada. Ja sabeu que el criteri es que siguin bons llibres amb un cert reconeixement, doncs és la manera que tots i totes aprenguem més. Les recopilo i en dues setmanes les votem on line, com l’altre vegada. I per sopar intentaré reservar al bar de la plaça de la Barceloneta, al costat del carrer Sant Miquel, carrer Miquel Pedrola durant la guerra civil, militant del POUM, on encara es conserven els restes de la inscripció que ho recorda. El nostre contertulià Dani Cortijo ha iniciat una campanya per la seva conservació, i així, si ve, de passada ens ho explica, i fem un comiat de temporada com cal, en un barri popular, amb molta història i al costat del mar Mediterrani.

1 comentari:

Gregor ha dit...

Respecte al llibre de Haffner, la seva hipòtesi de que Hitler li declara la guerra a EE.UU perquè és com una manera d'aceptar un destí fatal per la guerra, despés de la contraofensiva soviètica de desembre del 41, em sembla una mica fluixa. Crec que abans farien un càlcul dels pros i contres, i en aquest línea he trobat aquest article que em sembla més convincent que el que planteja Haffner:
http://www.diariodenavarra.es/20081214/culturaysociedad/por-guerra-estados-unidos.html?not=2008121402235758&idnot=2008121402235758&dia=20081214&seccion=culturaysociedad&seccion2=culturaysociedad&chnl=40